Sivut

11.9.2013

Pöllö monessa mukana

Aloitin ATK- ja tiedotusvastaavana vuonna 2011. En muista mistä sain kipinän, mutta aloin muokkaamaan maskotistamme erilaisia teemaversioita eri tapahtumiimme. Olen tehnyt pöllöstä aika paljon erilaisia muokkauksia vuosien varrella, tässä niistä muutamia.

Tietokoneeni Pöllökuvat-kansion mukaan ensimmäinen muokkaukseni oli tämä talvipöllö. Luultavasti kyseessä on ollut joko SOOLin talvipäivien tai luultavammin kyseisen tapahtuman etkojen, lumiriehan teemakuva. Tyylikkäässä kaulahuivissa kelpaa ottaa varaslähtö talvipäiville. Sittemmin myös Opexin hallituksen edustushuivit ovat olleet punavalkoisia jo toista vuotta. Pöllö oli ja on yhä edelläkävijä.

 

Latopöllö oli yksi seuraavista. Enää en tekisi siipiä ihan samoin kuin tuolloin, mutta pidän kuvasta yhä. Heinähattu on mielestäni hieno ja kuvan tunnelma kitaroineen ja olkineen on erittäin latotanssimainen. Kyseisenä vuonna Latotanssit olivat erittäin poikkeuksellisesti teatteri Tarmolla Turussa. Jäärät valittivat ettei teatteri ollut kyllin latomainen mutta itselleni tapahtuma jäi mieleen vuoden parhaana.

Seuraavana syksynä olin myös tuutorina (The Bobs and the Boobies, never forget) ja tutustumisbileiden teemana oli eri musiikkigenret. Mielestäni genrepöllöt onnistuivat erittäin hyvin. Punk-pöllön muokkasin aiemman epäkorrektit sitsit -pöllön pohjalta (vähän perspektiiviä keesiin ja anarkia-A otsaan - väärin päin) ja muihin sain ideoita muilta tuutoreilta. Pöllö on erittäin joustava hahmo.


Ensimmäinen minun tekemäni haalarimerkki osui syystä tai toisesta OKLiveen 2011 jonka yhteydessä järjestettiin emorokkisitsit. Olen lopputulokseen yhä varovaisen tyytyväinen vaikka vuositeksti jäikin vähän savuverhon varjoon. En myöskään huomannut että aiempina vuosina merkissä oli ollut hienot läpinäkyvät marginaalit jotka olisi ollut helppo lisätä tähänkin. Pöllön otsatukka on kuitenkin sopivan emo ja eräästä videopelistä kopioimani savuefekti on mielestäni yhä hieno. Omien merkkien näkeminen muiden haalareissa tuo aina hyvän mielen.


Pikkujouluristeilyn fb-tapahtumaan tekemäni logo on myöskin mielestäni hieno. Nämä ovat taas näitä pieniä juttuja joihin kaikki ei varmaan edes kiinnitä huomiota, mutta logo on fonttia myöten Silja Linen logoa mukaileva. Muistan että pöllön ääriviivojen työstäminen oli minulle tuolloin aika työlästä. Tekemällä oppii sanoi aivokirurgi.

Syksyllä 2011 Peli-ilta sai logon. Logo on mielestäni yksi huonoimmista muokkauksistani, mutta mieleni ei ole kertaakaan tehnyt muuttaa sitä. Silmät ovat rumat, nopat ovat rumia ja niitä pitelevällä siivellä ei ole ääriviivoja. Kortit ja niitä pitelevä siipi sentään ovat ihan hyvät.




2012 Fiskarssin luokkaretkitapahtumassa iloinen pöllö kaitsee vaihtelevaa pöllökatrastaan. En ole ikinä varonut jo tekemieni pöllökuvien uudelleenkäyttöä tilaisuuden salliessa ja purkkapöllö onkin tuttu jo tutustumisbileistä. Douchebag-pöllö on taas meemiviittaus jota kaikki eivät varmaan huomaa, emopöllön esikuva oli joko Skrillex tai eräs vanhemman vuosikurssin Joni, en muista kumpi. Sakari haukkui isoluista pöllöä facebookissa läskiksi ja iso pöllö on ensimmäistä kertaa su auki. En ole vieläkään keksinyt mitään fiksumpaa tapaa avata pöllön suuta vaikka välillä sen tahdonkin tehdä. Taustalla joku googlaamani kulttuurikohde, ei mitään muistikuvaa että mikä.

Seuraavana kesänä pöllö otti aurinkoa ja sai rusketusrajat. Pöllön sukupuolesta on kyselty paljon ja vaikka joku voisi päätellä tästä kuvasta jotain, pöllön yläosattomuus johtuu siitä että linnut eivät ole nisäkkäitä. Ei nisiä, ei tarvetta nisien peittämiselle. Alaosan ääriviivat otin googlaamastani tanga-kuvasta. Pieni asia jonka halusin tehdä autenttisesti.

Rusketusraja-pöllö oli loppukesän 2012 fb-pöllön profiilikuva.


Movemberin aikaan pöllö kasvatti tietenkin viikset. Tästäkään ei pöllön sukupuolta tietenkään voi päätellä kukaan muu kuin joku naiskarvoja suvaitsematon moukka. Pöllön kehon värisävyä piti vähän valaista jotta muhkeat tummat viikset erottuivat kunnolla. Viikset löysin muistaakseni Wikimedia Commonsista. Mainittakoon että 2013 Opexin rahastonhoitaja Simolla (eli Massimolla eli Viiksimolla) oli samanlaiset pensselit opintojen alkaessa syksyllä 2013, mutta hän on sittemmin ehtinyt ajaa ne pois. Ehkä marraskuussa Mobemberin aikaan saamme Simosta valokuvan viiksien, knallin ja monokkelin kanssa?


Ensimmäinen kerta on aina ensimmäinen. Kahden ATK- ja tiedotusvastaavavuoteni aikana en tehnyt ensimmäistäkään julistetta. Puheenjohtajavuoteni puolivälissä Tunnusta Väriä -bileisiin ei enää kolmatta vuotta putkeen kehdattu laittaa samaa julistetta ja deadline lähestyi mieletöntä vauhtia. Tein julisteen siis aika nopealla aikataululla mutta olen siihen erittäin tyytyväinen. Taustalla olevat värit muodostavat väriympyrän ja nimitekstikin kiertää värejä samassa järjestyksessä. Liikennemerkki pöllön alle syntyi puolivahingossa, mutta mielestäni se on toimiva ratkaisu. Tanjalle tuhannet kiitokset vektorimuotoisesta pöllöstä jonka muokkaaminen oli mahtava kokemus sinänsä. Kaikki aiemmat muokkaukseni on tehty samasta matalampiresoluutioisesta versiosta jonka kanssa oli aina pieniä ongelmia.


Kostajaisiin 2013 ei löydetty julisteentekijää joten who you gonna call? Noin klo 19 Taru kysyi facebookissa josko voisin tehdä kostajaisiin julisteen. Pari minuuttia myöhemmin postasin hallituksen sisäiselle fb-sivulle seuraavan kuvan:

En aina tee raakaversiota paintilla, mutta kun teen, käytän ääriviivoihin sivellintä, jolloin täyttötyökalu jättää tuollaiset tyylikkäät valkoiset katkoviivat. Tein kuvasta vielä hienonkin version. Ensimmäisen version tekemiseen meni alta 5min, toisen tekemiseen yli tunti. Tällä hetkellä Opexin hallitus tuntuu olevan yksimielinen siitä, kumpaa kuvaa julisteessa käytetään.

Päivitys: Ykköset tekivätkin julisteen kostajaisiin, hienomman kuin mihin itse olisin ikinä pystynyt. Ruoskapöllöä ei siis nähdä julisteessa, ainakaan vielä. Kiitos Johanna!

1 kommentti:

  1. Ooo, hieno historiikki pöllömateriaaleista. Pöllö on selvästi ollut monessa mukana :)

    VastaaPoista

Mitä mieltä olet? Anna sanasi kuulua!